L'antiga església de Sant Pere Pescador era romànica —dels segles XII-XIII— i ocupava el mateix emplaçament que l'actual, que fou construïda durant el segle XVIII. D'aquest temple primitiu encara se’n conserven restes als fonaments de la banda de tramuntana de l'església actual. La llicència per construir la nova església es concedí el 20 de novembre del 1682 i les obres s'allargaren durant 7 anys i tingueren un cost de 7.200 lliures barceloneses. Posteriorment, vers l'any 1823, es va restaurar. Durant els anys de la Guerra Civil (1936-1939), l'església, com molts altres temples, fou saquejada i cremada, i es va destruir tot l'arxiu parroquial, els ornaments religiosos, els mobles, l'orgue i tres retaules barrocs. De la mateixa manera, es destruí el campanar i les campanes es van emprar per convertir-les en material de guerra. Entre el 1989 i el 1992 es va tornar a restaurar.
Aquesta fotografia del fons Rubaudonadeu conservat a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres, mostra una vista general del poble de Sant Pere Pescador. En ressalten dos elements per sobre de la resta. Un és la torre dels Caramany i a la seva dreta l’església parroquial. Tot i que la imatge és borrosa, es pot intuir part de la façana de l’església i sobretot es pot veure el seu campanar imponent. La vista de finals del segle XIX presa pel fotògraf Josep Maria Cañellas, permet tenir una idea, bastant fidel, de com era l’església de Sant Pere i l’espai important que ocupava dins del conjunt del nucli antic de la població. Una preponderància que, sens dubte, ha perdut els últims anys amb la multiplicació de construccions noves que l’han anat relegant a un segon terme en aquest aspecte.
Sant Pere Pescador està enclavat a la ribera esquerra del Fluvià, a tres quilòmetres del mar. Com tots els pobles que s'aixequen en l'extensió immensa de conreus i de maresmes que circumden el golf de Roses, s'albira de lluny; griseja entre la verdor dels camps enrondat de pallers, de tàpies, de poalanques i figueres. Les seves cases són baixes; mai no tenen més de dos pisos; algunes, bastides de menuts rierencs, s'esquerden i s'enrunen. Hi ha fems i palla pels carrers. Les fatxades blanques, grogues, blaves, els balcons engingollats de panotxes i les finestres amb testos de marduix i alfàbrega, els comuniquen un aspecte festiu i rioler.
Dins PROSES BÀRBARES, de Prudenci Bertrana
Aquest text procedeix de l’Atles literari de les terres de Girona, coordinat per Narcís Jordi Aragó i Mariàngela Vilallonga i publicat per la Diputació de Girona l’any 2003.
Plaça De L'església 8, 17470 San Pedro Pescador, Provincia de Gerona, España
Afegeix la teva valoració