BARRACA DEL PICAPEDRER | Pla de Vinyers
Inventari local: L-35 | Codi Wikipedra: 6.830
Declarada Bé Cultural d’Interès Local
Alçada interior: 2,65 m | Diàmetre interior Ø: 2,50 m
Barraca de planta quadrada amb volta circular i coberta troncocònica o de falsa volta acabada amb llosa. La porta d’entrada està rematada amb una doble llinda sobre la qual reposa un arc de descàrrega en rastell. Ja a l’exterior s’aprecia un treball de la pedra de gran qualitat, amb desbastats, repicats i buixardats, que segueix a l’interior amb dues grans fornícules i un cocó, tots tres escairats i de línies netes i regulars. La porta ha estat treballada per poder-la tancar: hi trobem una balda de pedra, muntants buixardats, marxapeu i un encaix a la llinda per la seva part interior.
El magnífic treball constructiu i la proximitat d’un clot d’uns 10 x 15 metres, del qual probablement se n’havia extret pedra, delaten l’ús i l’usuari d’aquesta barraca: un picapedrer dedicat a l’explotació del subsol.
Restaurada a través de dos tallers de voluntariat impulsats per l’Ajuntament de Llers l’any 2021 amb la col·laboració de les associacions Prat Comú i Via Pirena en el marc de la Setmana de la Pedra Seca.
Element apadrinat per l'escola de Llers en el marc de l'actuació "Sensibilització de la població local per la salvaguarda de la Garriga d'Empordà" en el marc el PECT "Valorització del patrimoni de la pedra seca la Garriga d'Empordà".
FONTS:
Fèlix Franquesa , Jenar (2012). Les barraques de pedra seca de la Garriga d'Empordà. Biure, Pont de Molins, Llers, Figueres, Avinyonet de Puigventós i Vianant . Figueres: Brau Edicions; Institut d'Estudis Empordanesos.
Observatori del Paisatge de Catalunya. Wikipedra [en línia]: http://wikipedra.catpaisatge.net
Generalitat de Catalunya. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya [en línia]: https://invarquit.cultura.gencat.cat
42.2812392, 2.8956891
Afegeix la teva valoració