Paral·lel al camí del Rec del Molí, es troba el tram de la muralla que queda en millor estat de conservació. Són murs bastits amb pedra, lligada amb morter de calç i en moltes reformes posteriors construïdes amb maó. A les zones de més alçada, el parament arriba fins als set metres. Hi ha diverses obertures disposades a diferents trams de la muralla. De les vuit portes d'entrada que tancaven el recinte emmurallat de la vila comtal, el Portal de la Gallarda —del s. XIII— és l'única que queda. Estava protegit per les muralles i per un fossar d'aigua, conegut actualment per rec del Molí i, a través d'un pont llevadís, donava accés a l'estany de Castelló —per on la llegenda diu que arribaven amb barca els monjos del monestir de Sant Pere de Rodes per avituallar-se. Tant la porta com la base de la muralla daten del s. XIII.
A la fotografia de Josep M. Cañellas podem veure que la porta principal del Portal es troba tapiada, tot i que reformes posteriors, han permès la seva recuperació. És una imatge que forma part del fons Rubaudonadeu de l’any 1888 que es conserva a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres. Cal dir que El portal de la Gallarda tenia funcions defensives i militars i era un excel·lent control de pas. En aquesta fotografia es comprova l’estat de degradació d’aquesta part de les muralles de Castelló.
Llinda al meu hort, Portal de la Gallarda,
pont llevadís d'il·lusions perdudes.
Frisen les aigües d'ònix ajagudes
a l'hora minsa que el ponent s'atarda.
Dins TOTS ELS SONETS, de Carles Fages de Climent
Aquest text procedeix de l’Atles literari de les terres de Girona, coordinat per Narcís Jordi Aragó i Mariàngela Vilallonga i publicat per la Diputació de Girona l’any 2003.
Avinguda Del Rec Del Molí, 17486 Castellón de Ampurias, Provincia de Gerona, España
Afegeix la teva valoració