Atesa la condició que va adquirir la vila de Castelló com a capital del comtat, des de la primera construcció de l'església de Santa Maria es buscà atorgar-li la condició de temple d'estructura catedralícia. Tot i les afectacions que ha anat patint l'estructura arquitectònica de la catedral en diferents guerres, no ha perdut la seva qualitat. Avui s’hi poden contemplar mostres tan valuoses com les escultures funeràries comtals i eclesiàstiques del s. xiv, els relleus de la col·lecció de claus de volta i, sobretot, els excel·lents conjunts escultòrics de la façana principal i el retaule d’alabastre de l'altar major —una peça major del gòtic català. Aquests elements formen un repertori de plàstica medieval que només es pot trobar en esglésies catedralícies. Compta amb un orgue del s. xix situat sobre una galeria barroca i un tresor parroquial amb una valuosa col·lecció d’orfebreria religiosa. L’any 2006 va rebre la categoria de basílica.
La fotografia datada de l’any 1955 forma part de l’excel·lent i ric fons fotogràfic de Joaquim Fort, ubicat al Museu de l’Empordà. La imatge transmet la sensació de grans dimensions en el seu interior, i a més, si fem la comparativa amb el grup de nens asseguts al banc, encara es pot apreciar millor. Interessants són les columnes esveltes i llargues existents, a més de les làmpades penjades arreu de la nau principal. Aquestes últimes actualment no hi són.
Dotze cavallers vetllen al llindar de la Catedral;
sota el peu, les armes del noble casal que en féu pia ofrena.
Són els dotze apòstols que, ufans en la glòria santa del portal,
per les inclemències s’han tornat mesells a sol i serena.
De llur vida humana se’n saben miracles, pecats i virtuts.
Quan hom els esguarda amb la bonhomia de l’auri alabastre,
sant Tomàs és l’esca de la refiança dels més descreguts;
heus ací sant Pere, que amb claus de mestressa, devora la clastra.
Sant Jaume –i li lleven heroiques batalles!– sembla un menestral,
i l’altre sant Jaume, si ningú l’esmenta, ja ni en fa cabal;
sant Joan, estantís, barbamec, té en l’aire sa mirada casta.
L’un porta xambergo, la barba arrissada o un magne missal;
parlen en col·lotge de doctes disputes d’art teologal,
i amb el nas xafat repten la mainada, sempre iconoclasta
COL·LOTGE DELS APÒSTOLS, de Carles Fages de Climent
Text divulgat al web mapaliterari.cat d'Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català
basílica de Santa María de Castellón de Ampurias, Plaça de Mossen Cinto Verdaguer, Castellón de Ampurias, Provincia de Gerona 17486, España
Afegeix la teva valoració