És el far situat més a l'orient de la península Ibèrica. L’edifici actual és un far, a 87 metres d’alçada, batut pels vents de tramuntana i llevant, que dona llum i és punt de referència costaner en una de les zones més dures per a la navegació a la costa catalana. El 1385 es tenen notícies d’una torre de guaita davant el perill de la pirateria. Aquesta torre es destruí cap a l'any 1433, es reconstruí el 1436 per decisió de la Generalitat i es tornà a reconstruir el 1568. Va funcionar per primer cop la nit del 29 de juliol del 1853 i és el segon far més antic de Catalunya. La dificultat de navegar per aquestes costes va fer que s'inclogués al primer programa del sistema de fars dissenyat pel govern d'Isabel II. Ha estat un referent per a poetes i artistes i escenari de diverses pel·lícules.
Fotografia de Josep Maria Cañellas, de finals del segle XIX, que pertany al fons Rubaudonadeu que es conserva a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres. Hi podem veure el far com edifici principal amb la seva estructura original. Just al seu costat hi ha una petita construcció, que correspondria a les dependències personals dels diferents faroners. De la fotografia destaca el rocam a primera instància que fa una sensació de protecció a tot el conjunt. Un pal davant del far tenia les funcions de poder-hi penjar banderes i altres senyals per tal d’alertar als navegants.
La massa arbòria la van devorar el poder, la pregària i la bellesa. La natura és l'aliment de l'art. Quan la natura es gasta, l'esperit sol buscar llocs més fèrtils.
Ara tot és un paisatge dels somnis. La sensualitat s'ha refugiat en la memòria. El poder, en la història. La bellesa, en l'arqueologia. La fe, en la nostàlgia. La vida, en la mort.
Dins USDEFRUIT, de Narcís Comadira
Aquest text procedeix de l’Atles literari de les terres de Girona, coordinat per Narcís Jordi Aragó i Mariàngela Vilallonga i publicat per la Diputació de Girona l’any 2003
Disseminat Afores 4, 17488 Cadaqués, Provincia de Gerona, España
Afegeix la teva valoració