La Ciutadella és un bé cultural d'interès nacional (BCIN). És una fortalesa construïda per l’enginyer Luis Pizaño el 1545 i acabada per Calvi l’any 1553. Conté un jaciment arqueològic en continua investigació on es poden conèixer les diferents ocupacions històriques del lloc a través de les restes conservades des del s. iv aC, data de la fundació de la colònia grega de Rhode, fins al s. xx. A l'interior del recinte de la ciutadella es conserva, en part, l'antic circuit emmurallat medieval de la ciutat de Roses, que es va aprofitar per construir-hi la nova ciutadella. Es tracta de les restes de muralles i torres tant del primer recinte defensiu d'època altmedieval com de les posteriors reformes i ampliacions del període baixmedieval. En relació amb el primer recinte, també es conserven les restes de la basílica benedictina del monestir de Santa Maria de Roses i els elements que l'acompanyen.
La Ciutadella de Roses és una de les fortificacions més impressionants de la comarca. Sobretot marca l’esdevenir del poble de Roses, explicant una història mil·lenària i plena de diferents avatars, com els setges militars. Concretament, el gravat mostra el setge que patí per part de l’exèrcit francès, precisament durant la Guerra del Francès a principis del segle XIX. Un episodi bèl·lic que es va produir a partir de l’any 1808 i que va fer que la ciutadella restés en mans dels francesos fins a l’any 1814. El present gravat mostra com l’exèrcit francès va bombardejar des dels seus vaixells, la Ciutadella, que apareix just al fons. Aquest gravat es conserva al Museu de l’Empordà de Figueres.
A Roses m'agradava de pujar fins a la Font dels Miquelets, a mig aire del turó de Puig Rom. Allà, des de sota uns pins —que avui ja no hi són— podia veure's, com en un panorama, tot l'Alt Empordà. En primer terme, a la vora del mar, el poble de Roses i, arrencant de Roses, la corba perfecta, com d'una petxina, de la platja, la cinta de sorra que arriba fins a Empúries. El golf tancat, des d'on jo el mirava, per la Punta de la Poncella, amb el castell romàntic en ruïnes; per l'altre costat, més lluny, els espadats de Montgó i el fermall de les Illes Medes. A la dreta, cenyint el tros de la plana de Roses, el puig de l'Àguila i Sant Pere de Roda.
Dins UNA INTERPRETACIÓ DE L’EMPORDÀ, de Carles Pi Sunyer
Aquest text procedeix de l’Atles literari de les terres de Girona, coordinat per Narcís Jordi Aragó i Mariàngela Vilallonga i publicat per la Diputació de Girona l’any 2003.
Avinguda De Rohde 35, 17480 Rosas, Provincia de Gerona, España
Afegeix la teva valoració