El castell de Sant Ferran es construí per reforçar la nova frontera amb França. Les obres s’iniciaren el 1753, dirigides per Juan Martín Zermeño, i s’acabaren el 1766. És una plaça fortificada, integrada per dos recintes que ocupen una superfície de 550.000 m2, dels quals més de 50.000 estan coberts. El recinte interior, amb una extensió de 325.000 m2, consta de sis baluards units per cortines, cavallerisses amb capacitat per a 500 cavalls i els seus genets, magatzems per guardar-hi queviures per a 10.000 persones durant un any, una plaça d'armes i pavellons per allotjar-hi els soldats, els comandaments i les seves famílies, una església, un hospital, un arsenal i una fleca. Sota la plaça d'armes se situen quatre cisternes grosses amb una capacitat total de 9 milions de litres d'aigua. El recinte exterior, separat de l'interior per un gran fossat, té un perímetre exterior de 3.120 metres.
Sens dubte que una de les construccions més destacades de la ciutat de Figueres és el castell de Sant Ferran. La fotografia de Josep Maria Cañellas, del fons Rubaudonadeu, mostra una de les entrades que té la fortificació: un accés que es troba coronat per dues estàtues laterals alçades i un timpà decorat. Just al costat, es poden apreciar un conjunt de construccions de la fortalesa que conservaven el seu aspecte original. Sobretot ens hem de fixar en la garita que es troba sobre una de les muralles interiors de Sant Ferran i en una segona porta que donava accés a un altre recinte interior. Amb aquesta foto de finals del segle XIX disposem d’una magnífica imatge de l’estat d’aquesta fortalesa figuerenca. El fons es conserva a la Biblioteca Fages de Climent de la ciutat.
A cinc llegües de Girona, cap al nord, enmig d'una plana coberta d'oliveres i en un altre temps d'arrossars, aixequés un turó, ocupat per la vila de Figueres i coronat pel majestuós castell de Sant Ferran.
(...) Penetri el viatger en ell, i admiri la seva solidesa i la seva magnificència, l'extensió de les seves places, l'abundància dels seus pertrets de guerra, la riquesa que van desplegar-hi els dos més grans reis de la casa de Borbó, Ferran VI i Carles III.
Dins ESPAÑA: SUS MONUMENTOS Y ARTES, SU NATURALEZA E HISTORIA, de Pau Piferrer Fàbregas
Aquest text procedeix de l’Atles literari de les terres de Girona, coordinat per Narcís Jordi Aragó i Mariàngela Vilallonga i publicat per la Diputació de Girona l’any 2003.
Pujada Del Castell, 17600 Figueras, Provincia de Gerona, España
Afegeix la teva valoració