El municipi de Llers té una situació estratègica a l’Empordà, domina la plana i és proper als passos que travessen el Pirineu. Per aquest motiu la seva població ha tingut un paper rellevant en bona part de les guerres i invasions al llarg de la història. El castell està situat a la part alta del nucli antic de Llers. Quedà destruït en gran part a causa de la voladura del polvorí, ubicat a l'església parroquial, per part de les tropes republicanes durant la retirada l'any 1939. Avui es poden visitar les restes del castell de Llers formades per una torre i un recinte murat de planta rectangular. A l'interior de la muralla s’hi conserven restes de diverses estances. És una construcció molt homogènia, construïda durant el segle xiii seguint el model tradicional romànic, amb la torre central i el recinte murat envoltant-la i que es va restaurar entre el 1981 i el 2013.
La imatge mostra una de les restes de l’antic castell de Llers: concretament una torre mestra, de la qual s’estenen les muralles del recinte al seu redós. Està feta de carreus rectangulars i té unes dimensions considerables, tot i la pèrdua de gran part de l’edifici original. A una fotografia feta per Josep Maria Cañellas a finals del segle XIX, la torre es trobava en mal estat de conservació i sense cap element visible sobre el seu arrebossat original. Les nombroses esquerdes demostren el seu estat de deteriorament. Per tenir unes proporcions aproximades de les grans dimensions de la torre, ens hem de fixar en l’individu que es troba a la part inferior esquerra de la imatge. La fotografia es conserva a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres, com a part del Fons Rubaudonadeu.
Conta una veu que cada fi de segle –quan, cor endins, s’afua la basarda de perdre el món sota el trepig dels passos–, al terme adust de Llers, famós de gestes, d’aspres castells cenyit, al punt de caure del cloquer bru les lentes batallades de mitjanit, naixien tretze bruixes –una de cada fort–, que amb les veïnes de Boadella i de l’Hortal fent colla, branden el goll d’aram de quinze esquelles emmetzinant l’alè de la centúria amb el deliqui eixorc de llurs entranyes.
LES BRUIXES DE LLERS, de Carles Fages de Climent
Text divulgat al web mapaliterari.cat d'Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català.
Pujada Del Castell 7, 17730 Llers, Provincia de Gerona, España
Afegeix la teva valoració